Programul "Prima Casa" inlocut de programul "O familie, o casa" de la inceputul lunii iunie 2019

Programul "Prima Casa" inlocut de programul "O familie, o casa" de la inceputul lunii iunie 2019

10 Iunie 2019

Programul O familie, O casa, menit sa inlocuiasca programul Prima Casa, ar urma sa intre in vigoare inca de la finalul lunii iunie 2019, conform proiectului de OUG publicat de Ministerul Finantelor Publice la sfarsitul lunii mai 2019.

Noua varianta a programului vine cu dobanzi fixe cuprinse itre 0,9% si 5,5%, iar plafonul maxim care poate fi accesat se ridica la 570.000 lei (aproximativ 120.00 euro), fata de 250.000 de lei in cazul programului Prima Casa. Avansul este propus a fi itre 5 si 10% din suma solicitata, iar locuinta trebuie sa aiba minim 2 camere si o suprafata cuprinsa itre 50 mp si 100 mp.

Cine poate beneficia de acest program

Beneficiarii programului sunt persoane fizice care ideplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

  • O persoana sau o familie, formata din cel putin doi membri adulti sau din minim un adult si un copil, nu poate detine decat un credit finantat prin program sau programul Prima casa;
  • Veniturile nete ale persoanei sau familiei la data solicitarii creditului garantat nu pot depasi valoarea de 8.000 lei pe persoana, 10.000 lei pentru o familie cu doi membri sau o familie formata dintr-un adult si un copil,11.000 lei pentru o familie cu trei membri sau o familie formata dintr-un adult si doi copii, si 12.000 lei pe familie formata din doi adulti si minim doi copii. Sunt luati i considerare si copii aflati i plasament definitiv i cadrul familiilor sau unui asistent maternal;
  • Varsta beneficiarilor programului este de maxim 55 ani.

Care va fi avansul care trebuie platit

In cazul locuintelor cu valoare mai mica sau egala cu 570.000 lei, avansul minim este cuprins itre 5% - 10% din valoarea creditului garantat de stat, cu posibilitatea de a opta pentru un avans mai mare 10%, acesta reprezentand diferenta dintre pretul de achizitie a locuintei rezultat din antecontractul de vanzare-cumparare si finantarea garantata. Pentru locuintele care depasesc valoarea de 570.000 lei, avansul minim este cuprins itre 28.500 lei si 57.000 lei. Garantia Statului este de 80% din valoarea creditului/finantarii, cu exceptia dobanzilor, comisioanelor si spezelor bancare.

Care sunt subventiile ce reduc dobanda pana la 0.9%

Noutatile principale vin la nivel de dobanda, unde costul creditului este de 5,5% pe toata durata creditului, fata de Prima Casa, unde dobanda este formata dintr-o marja fixa de maxim 2%, plus o dobanda variabila ROBOR/IRCC.

Insa, proiectul presupune o serie de subventii, astfel icat se aplica reducerea cu 2,6% a dobanzii pe toata durata creditului pentru cei care au venituri nete lunare mai mici de 6.000 lei individual, de 7.000 lei pentru o familie formata din doi adulti sau un beneficiar care este asistent maternal pentru un copil, de 8.000 lei pentru o familie cu un copil si de 9.000 lei pentru o familie cu doi sau mai multi copii.

Mai mult, se aplica i continuare reducerea dobanzii cu ica 1% pentru beneficiarii care au un copil sau sunt asistenti maternali pentru un copil, si cu 2 puncte procentuale pentru cei care au doi sau mai multi copii sau sunt asistenti maternali pentru doi sau mai multi copii, cu varsta de pana la 18 ani sau de pana la 26 ani daca urmeaza o forma de ivatamant de lunga durata.

Se mai prevede reducerea cu 1% a dobanzii pentru beneficiarii care sunt icadrati sau au i familie persoane icadrate cu un grad de handicap grav.

Per total, reducerea cumulata pentru un credit nu poate depasi 4,6% - ajungandu-se astfel la o dobanda minima de 0,9%.

Ce locuinte sunt eligibile pentru acest program

Locuinta trebuie sa aiba minim 2 camere si o suprafata cuprinsa itre 50 mp si 100 mp, iar pentru locuintele utilizate vechimea imobilului trebuie sa fie cuprinsa itre 1 si 5 ani de la data finalizarii constructiei. Cu toate acestea, forma prezentata i proiectul de OUG lasa o portita legala si pentru apartamentele mai vechi de 5 ani, mentionandu-le pe cele care au fost supuse unor lucrari de interventie i vederea consolidarii sau reducerii riscului seismic cu cel mult 5 ani iainte de data solicitarii creditului.