De la 1 Februarie vanzarile de imobile si terenuri sub un anumit plafon, vor fi scutite de impozite

De la 1 Februarie vanzarile de imobile si terenuri sub un anumit plafon, vor fi scutite de impozite

16 Ianuarie 2017

De la 1 februarie 2017, persoanele care vand case si terenuri vor fi impozitate intr-un mod diferit pentru tranzactiile de acest fel, stabileste un act normativ recent publicat in Monitorul Oficial. Mai precis, tranzactiile vor fi scutite de impozit daca se incadreaza in plafonul de 450.000 de lei, iar peste aceasta suma se va aplica o cota unica de impozitare de 3%

Schimbarea modului de impozitare a veniturilor obtinute din vanzarea caselor si a terenurilor este prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 3/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Mai exact, la vanzarea constructiilor si a terenurilor aferente acestora si la vanzarea terenurilor fara constructii, contribuabilii vor datora un impozit unic de 3% din venitul impozabil. La stabilirea venitului impozabil se va deduce din valoarea tranzactiei suma neimpozabila de 450.000 de lei. Cu alte cuvinte, daca o tranzactie nu va depasi 450.000 de lei, aceasta va fi scutita de impozitul datorat statului.

La transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, contribuabilii datoreaza un impozit care se calculeaza prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabileste prin deducerea din valoarea tranzactiei a sumei neimpozabile de 450.000 lei, scrie in actul normativ recent aparut in Monitor, cu precizarea ca noul mod de impozitare va fi valabil incepand cu tranzactiile incheiate de la 1 februarie 2017.